Sabtu, 11 Disember 2010

biLA aiNi di DapUr :)




hehe..bile aku kt dapur, mulelah tjenguk2 tgk ibu wt pe..
niat nk tlg tu mmg ade..tp niat nk tolong jd PNGACAU lg byk..
suke tlg ibu goreng2, pastu akulah jd tukang mengTEST mskan tuh dlu..
lapar sbenanye..tu yg ke dapur crk mknan.haha
aritu dlm aktiviti jenguk2 ke dapur..
ibu ckp 'jom wt DADIH'..
bersinar2 mata ni sbb dh lame xmkn dadih buatan ibu yg sedap tuh..
ape lg..g kedai trus bli bahan2 utk wt dadih..



BAHAN:
~serbuk dadih
~susu cair
~gula
~jagung dlm tin
~nata de coco

*serbuk dadih di pasaran*

ha..tu bhn utk wt dadih..pastu bli la skali bekas utk isi dadih..

CARA MEMBUAT (ikut resipi ibu yee):
1. masak air dlm cerek smpi la mndidih (3000ml)
2. masukkn 8sudu gula dlm air yg mndidih tu
3. bg air tu sebati ngn gula td ~nnt jd air gula la kn..
4. bile dh sebati masukkan susu cair~1 tin utk 1 perisa dadih
5. pastu msuk plak serbuk dadih
6. kacau hingga sebati..pastu tuang dlm jag air..
7. sediakn bekas dadih..letak jagung+nata de coco dlm bekas tu (perasa tmbhn~bleh ikut kreativiti msg2)
8. tuang air dadih tu dlm bekas
9. bekukan dlm peti ais
10. bile dh sejuk, siap utk dimakan :)

mudah je kn? dye pnye bahan2 pn sng je dpt..
drp kite beli dadih kt kedai yg now harga dh RM1.20 baek kite wt sndri..
sbb 1perisa dadih bley dpt dlm 50 bekas dadih yg tinggi tuh..
haa..kn save tuh..bley mkn brulang kali lak tu..
time cuti2 ni xde keje leh la try ye :)

SELAMAT MENCUBA!!!

*dadih yg dh siap*

5 ulasan:

  1. wah dah macam blog chef... good trying.. mesti sedap... nanti boleh bg cuba kowt.......

    BalasPadam
  2. star: hehe..try la..simple je bnda ni..yg pnting sodap :)
    toyek: yeke?same xresepi kite?

    BalasPadam
  3. hehe.try la buat..
    sodap pn ye gak..
    xyah bli kt kdi lg

    BalasPadam